Відвідав подію для всіх охочих розібратися у тому як працює музична індустрія – “Music Hub #11: Connect. Бізнес-модель музичної індустрії: від менеджера гурту до рекорд-лейблу”. Не покладав якихось особливих сподівань на подію, але вона виявилася просто неймовірно інформативною.

Спікери ділилися власним досвідом роботи у музичній індустрії з позиції менеджера гурту і трохи з позиції музиканта. Виступали:

  1. Guna Zučika (Латвія) – засновниця агенції Every Little Thing Music, спеціалізація – музичний менеджмент, консалтинг, PR і маркетинг.
  2. Владислав Міцовський  – куратор освітніх програм Music Hub, програмний директор конференції Atlas Weekend, у різний час директор гуртів Flёur, Океан Ельзи, Esthetic Education, Аквариум.
  3. Єгор Кір’янов – artist manager у The HARDKISS (з 2012), PR-директор Atlas Weekend (з 2017), PR-директор Koktebel Jazz Festival (2012-2016), PR-директор Esthetic Music (Esthetic Education, Johnny Bardo, Moloko Music Fest) (2008-2009), головний редактор журналу Moloko (2004 – 2008)
  4. Саша Кольцова (лідерка гурту “Крихітка”) – модератор події та не менш цікавий спікер.

Слухати було цікаво усіх, але найсильніше враження на мене справив Владислав Міцовський – людина неймовірних знань та досвіду, людина із системним розумінням сфери та системним підходом до справи як до бізнесу.
Спробую передати кілька тез та фактів від спікерів, щоб повертатися до посту у майбутньому:

  1. Якщо ви артист, то 3 ваші основні задачі – слухати музику, писати музику та записувати музику. Ну й виступати з цією музикою. Це все ваша робота.
  2. Обов’язково потрібно мати план розвитку на сезон (1-2 роки). Наприклад, після запису альбому мати план випуску пісень у ротацію, зйомки та випуску кліпів. Все це з прописаним бюджетом та розумінням, коли краще що випускати в люди.
  3. Із самого початку кар’єри артиста важливо розібратися з юридичними аспектами авторського та суміжного права та розуміти, що й кому ви передаєте. Гурт “Крихітка” через незнання юридичних моментів на початку кар’єри мав судитися із людьми, яким передав повні права на пісню (чи пісні). На щастя гурт переміг у суді, але довелося викласти 4000 чи 5000 доларів за такий урок.
  4. Для артиста життєво необхідно виступати з концертами для аудиторії будь-якого розміру. Саме цим відточується справжня майстерність. Записи звісно важливі, але без впевненості під час живих виступів досягти успіху майже нереально.
  5. Інвестиції важливі, але важливо чітко та дозовано розподіляти їх саме на потрібні речі.
  6. Важливо вирощувати свою базу фанів. Це досягається багатьма способами, але найнадійніший – живі виступи і не лише у рідному місті. Базу потрібно розширювати і тому важливо їздити у інші міста.
  7. Добре чи погано співпрацювати з лейблами? Все добре, що працює на популярність та збільшення бази фанів артиста. Якщо можливо самостійно впоратися із цим без лейблу – добре. Якщо ні, то варто скористатися.
  8. Кожен наступний рівень на шляху до популярності досягається за допомогою людей, які можуть провести артиста на цей рівень. Тобто зв’язки важливі, знайомства важливі. Важливо показувати себе, публікуватися та виступати, бо саме в результаті цього є шанс бути поміченим людиною, якій сподобається ваша творчість.
  9. Тури Європою на прикладі латвійського гурту. У Британії за концерт платять 100 фунтів, а у материковій Європі заробіток зазвичай 200-300 євро. Сплять музиканти у хостелі чи зйомній квартирі. Їздять у шістьох на мікроавтобусі: 4 учасника гурту, менеджер та звукорежисер. За кермом сидять по черзі. Головна мета на старті кар’єри і після запису першого альбому: продаж якомога більшої кількості дисків та формування бази фанів.
  10. Гурт Океан Ельзи із самого початку мав бачення та мету як і куди рухатися. Це дуже важлива риса та запорука успіху.
  11. Фестивалі – не завжди добре, тож не варто засмучуватися, якщо не відібрали на той чи інший фестиваль. Але й нехтувати ними не варто, бо це теж можливість збільшення фан-бази.

Мої висновки:
Правду кажучи я серйозно замислився чи варто мені намагатися чогось досягти у музичному плані, бо мені вже 31 рік, а лупати сю скалу доведеться роками й не факт, що у 40 буде якийсь результат. Хіба що бути артистом вихідного дня і паралельно з основною діяльністю робити й власний музичний продукт як це роблять сотні тисяч музикантів по всьому світу. Такі от справи.