Нотатки лінгвомана

Блог про подорожі, країни, мови, програмування, музику, книги та купу інших речей, які мене захоплюють

100 днів нових звичок. Перші 10 днів. Ламання старого.

Минули перші 10 днів стоденки нових звичок, і мені вже не терпиться поділитися досягненнями, провалами та спостереженнями.

Передусім скажу, що мене вразила кількість відгуків до першої публікації. Це ще більше мене замотивувало і дисциплінувало. Дякую вам, друзі! 🙂

Для наочності я вирішив зробити візуалізацію прогресу по всіх двадцяти звичках, а нижче опишу її докладніше.


Інформаційна дієта.

За цим напрямом все йде краще, ніж я думав. В результаті відмови від фейсбуку, твіттера та вк, голова справді звільнилася, почало з’являтися більше ідей пов’язаних з блогом, iOS-додатками та й взагалі життям. Вивільнилося не тільки місце в голові, а й час на корисні справи. Щоправда, я продовжую користуватися інстаграмом і, наприклад на вихідних досить часто відволікався туди.

Щодня, коли мені приходить якась розсилка, на яку я не пам’ятаю коли підписався, я від неї відписуюся. Зараз скриньки вхідних практично завжди вільні і кількість відволікаючих речей зменшилася. Раніше я думав, що кожен лист потрібен і колись у майбутньому я обов’язково колись його прочитаю. Цього не сталося жодного разу, тож навіщо витрачати час навіть на перегляд таких листів? Краще одразу повідписуватися від усього і зекономити хвилини дорогоцінного часу, які за рік перетворяться на години, якщо не на дні.

Здоров’я.

Прокидання о 6:00 – 7 днів з 10. Найскладнішим виявилося не прокидатися рано, а заснути хоча б о 23:00.  Протягом останніх 10 років я майже щодня засинав не раніше 2:00 і ця звичка виявилася сильнішою навіть за втому спричинену недосипанням. Я був втомлений після довгого дня, що почався о шостій, але незважаючи на це не міг заснути. На формування звички заснути пішло 8 днів. Теперя намагаюся влягтися о 22:30, щоб до 23:00-23:30 заснути. Та ще задачка.
Кілька разів я забував ввечері поставити будильник на шосту ранку. Схоже підсвідомо організм не хотів прокидатися так рано, але зараз відчуваю більшу впевненість у звичці і навіть почав висипатися 🙂

В плані зарядки та харчування все йде за планом. Щоправда, кілька разів переїв та з’їв більше солодкого, ніж варто було б. Подумую обмежити споживання жирного та смаженого і збільшити кількість сезонних овочів та круп.

 Сім’я та друзі.

Складно проводити час із батьками, братом та сестрою живучи в різних містах. Поки намагаюся принаймні майже щодня спілкуватися по телефону / скайпу. Коли приїду в Київ обов’язково влаштую якесь цікаве дозвілля для брата й сестри.
Нарешті вибралися з Настею погуляти містом, подивитися місця, яких ще не бачили. Чомусь так вийшло, що дивилися в основному християнські пам’ятки – Вірменську церкву, Греко-католицьку церкву і ще якусь, назву якої я забув 🙂

Фінансова грамотність.

Я вже за 10 днів звик вносити кожну транзакцію в систему обліку фінансів. Склав шаблон бюджету на місяць. Налаштував автоматичний переказ грошей на приватбанківську “Скарбничку”. Результат мені подобається, бо тепер без жодних додаткових дій 10% від кожного надходження і 5% від кожної витрати перераховуються на “Скарбничку”.

Професійна діяльність.

На день п’ятий я несподівано усвідомив, що в мене з’явилося більше вільного часу та свіжість думок. Відсутність новин та інформаційного шуму зробила свою справу. Отже, за 10 днів я зробив наступне:
– переписав движок iOS-словників таким чином, що для створення нового словника треба замінити лише базу даних, візуальні матеріали та кілька рядків тексту.
– оновив кримськотатарсько-український словник до останньої версії движка і готую оновлення у App Store.
– зробив російсько-узбецький словник. Лишилося зробити іконку, візуальні матеріали і можна публікувати в App Store.

Також для професійного розвитку написав на Swift додаток для отримання прогнозу погоди за місцерозташуванням користувача. На це пішло 2 ранніх ранки.

На жаль, на YouTube-канал жодної нової пісні не записав, але 6 днів з 10-ти репетирував 2 пісні, одну з яких точно запишу найближчим часом – це “Кедь ми прийшла карта”.

Іноземні мови.

Найактивнішим було вивчення перської. Я читав перські казки за методикою Іллі Франка, дивився відео про перську граматику, вчив слова за допомогою Memrise.
Узбецьку мову вчив лише за допомогою Memrise, просто повторив близько 200 слів.
До речі, кілька днів тому на DOU описав як я вчу іноземні мови, в тому числі англійську. 

Читання.

Читаю науково-пізнавальну книгу радянського лінгвіста Александра Кондратова “Земля людей – земля языков”. Вдається читати практично щодня.
Книжки на професійну тематику не читаю, замінюю їх англомовними публікаціями в блогах про iOS-розробку. Таким чином ще й англійську прокачую.

Писання.

З самого початку було складно писати на довільну тему. Доводилося практично витискати з себе хоча б щось, щоб написати 500 слів. Потім було кілька днів, коли я описував результати попереднього дня стоденки, але це теж не прижилося. В результаті я почав користуватися порадами по фрірайтингу описаними користувачами Coach.me –  описував спогади з дитинства, книгу,  яку зараз читаю, сни. Писати на задану тему значно легше, але, гадаю, варто самому складати список питань і потім намагтися відповісти на них під час сесії фрірайтингу.

На сьогодні все.
До нових зустрічей протягом наступних десяти днів.
До речі, а ви зважилися на власну 100-денку? 🙂

Categories: Лайфхаки, Особисте

100 днів нових звичок. Дні 11-19. Шторм і спротив. » « 100-денка нових звичок. День 0 – Підготовка.

22 Comments

  1. Вітаю 🙂

    Так, я зважився 🙂 Встаю кожного дня о 6 ранку, вже шостий день. Сьогодні, правда, щось сталось з будильником – тому спав до 7. Ніяких конкретних зобов”язаннь по фізкультурі перед собою не ставив, але зранку вивільняється час зайнятись собою.
    На рахунок лягання – я лягаю о 22:00. Проблем заснути нема, тому що цілий день ходжу сонний. З порад – не вмикай комп”ютер і телефон перед сном хоча б годину. Там лампи, які діють на гормони – ну ти в курсі 🙂
    Ще може помогти тепла ванна і комплекс розтягуваннь перед сном – наприклад, якісь йогівські комплекси, їх є купа на ютубі. Ну і не їсти після 6, щоб встигло перетравитись.
    Успіхів 🙂

    • Клас, чудово, що ти теж зважився 🙂
      Схоже, ти правий з приводу екранів. Я завжди перед сном користуюся телефоном чи планшетом. Спробую сьогодні без них. Дякую за поради з приводу вправ та їжі.
      Тобі теж успіхів! 🙂

  2. привет, мой поклон за твои подвиги — особенно по части просыпания! после твоего вводного поста про стодневку попробовала коач.ми — через несколько дней увидела, как я стабильно не делаю дела из списка (как было и с другими приложениями такого плана) – и тут меня осенило! В общем, мы все делаем неправильно — раз все, что мы вбиваем в планы, мы чаще всего не делаем, значит, нужно пользоваться этим — и вбивать в такие приложения вещи, которые часто делаем, и которые съедают наше время. Короче, убрала все свои задачи в стиле “отжиматься каждый день 15 раз” и “учить португальский” и с пятницы вписываю “почесать пузо коту”, “не ответить на почту” и “лечь не позже 2 ночи” – результаты ошеломительны!)))

    • оу – “не раньше 2 ночи”, конечно!

    • Здається, ти винайшла безпрограшний підхід, який призводить до підвищення самооцінки вже за перший тиждень 😀

  3. а можеш скинути список вдалих порад, на твою думку, щодо фрірайтингу?

    • Поки не маю великого списку порад, але 2 поради і перелік потенційних тем накидав 🙂

      1. Потрібно писати щодня. Тоді сформується звичка, і включитися у процес писання з кожним разом буде все легше й легше.

      2. Значно легше писати на тему, аніж просто щось на ходу. Хоча, в когось іншого може бути навпаки.
      Запропоную те, що вже пробував:
      – описати якийсь об’єкт вибудовуючи навколо нього історію. Це може бути будь-який предмет, природнє чи суспільне явище, людина, тварина, овоч і т.д.
      – написати роздуми про книгу — поточну чи вже прочитану
      – описати сон
      – описати спогади — тут взагалі потенційного матеріалу непочатий край
      – якщо пишеш якесь оповідання чи книгу — можна щоранку писати по кілька сторінок
      – написати чернетку публікації в блог
      – збирати протягом попереднього дня питання, які хвилюють, а на ранкових сторінках спробувати відповісти на якесь з питань. Ця вправа також має величезний потенціал, бо дозволяє глибше розібратися в собі.
      – писати списки зі 100 пунктів, наприклад: 100 речей, які мене мотивують чи дратують, 100 мрій для здійснення і т.д.

      P.S. Ти мені підкинув добру тему для окремого посту. Тож як зберу матеріали — напишу 🙂

  4. Круто, а скажи будь ласка, де саме ти береш книги (за методом І. Франка)? Купуєш, чи десь є вільне джерело? Дякую

    • Трохи безкоштовних книжок є на , дещо можна знайти піратським способом, але мені більше до вподоби купувати.
      Цих книжок багато на Петрівці в Києві, щоправда, дорогі зараз. Мені восени пощастило купити 9 книжок за 90 гривень на Львівському книжковому ярмарку 🙂

      • Купи же подписку на Bookmate – отличный сервис за 600 грн в год, где легально можно читать книги в отличном приложении и найти можно, что угодно)

  5. Анвар, общім я став твоїм фанатом з першого запису. Тобто, вже 2 записи поспіль 🙂
    Вболіваю за те, щоб 100 днів – вжик! і все готово 🙂

  6. Привіт!

    Мені здається,складно наважитись на те,на що наважився ти. Я давно говорю і думаю про те,що це все важливо,і ніяк не наважусь. Сподіваюсь,скоро це зміниться. Такі приклади,як твій,справді надихають інших! Мені подобається в блогах,в різних життєвих історіях їх наближеність до реалій життя. Не ідеалізована якась розповідь з багатьма “але”,а всі досягнення планів і перешкоди до досягнення,певні ситуації,коли “не має змоги”,і моменти,що надихають.
    Успіхів тобі в запланованому,власної сили і підтримки Світу,коли вже не потрібно зусиль,а все робиться легко і невимушено,і головне-ти знаєш,що це потрібно тобі,і ти на вірному шляху!

    • Радий, що мій приклад надихає, правда багато над чим ще треба попрацювати.
      Дякую, і бажаю таки наважитись на зміни у власному житті! 🙂

  7. Успехов тебе, Анвар!!! Мы в тебя верим! Как бы то ни было, ты уже молодец просто за то, что взялся за это дело! Осталось то всего 9 раз по столько же))) А я вот пока наблюдаю))))

    • и да, 4 часа ночи, а я тут))))

    • Дякую, Маша!
      Вже лишилося навіть 8,5 разів 🙂
      Але, насправді, я роблю 100-денку, щоб звикнути робити всі ці речі і потім продовжувати на автоматі 🙂

  8. Привіт! Анваре, ти такий молодець! Це справді серйозний челендж, і вже такі успіхи. Бажаю не зупинятися, і щоб усі цілі досягалися не дуже важко. Це неймовірно надихаючий експеримент. Може, і я наважуся. Бо увесь час думаю про подібні речі, зміни, які хотілося б зробити…Щось записую. Але безсистемно. А тепер розумію, як це робити краще. Дякую!

    • Привіт! Дякую за відгук 🙂 Обов’язково зважуйся і навіть, якщо не все буде виходити (а так зазвичай є, і це нормально) — справа того варта 🙂

  9. Вадим Поздняков

    26.01.2015 — 00:27

    Привет, дружище. Как дела? Где ты сейчас живешь?

  10. Анваре, а можеш детально розповісти для чого додаток Coach.me? Як ним користуватися та все інше? Дякую.

Залишити відповідь

Your email address will not be published.

*

Copyright © 2024 Нотатки лінгвомана

Theme by Anders NorenUp ↑